zaterdag 25 mei

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Uitgaan 16 april 2006

Lint van draaiorgels door de stad als reclame voor Internationale Manifestatie in Museum aan de Draaiorgels in de stadRode Heklaan
ASSEN - Een stoet van twintig kleine draaiorgels trok zaterdag-middag als een muzikaal lint door het centrum van de stad.  Vanaf de Markt ging de bonte optocht via de Kruisstraat naar het Koopmans-plein. Vandaar dirigeerde Gerard Broerders, secretaris van de Stichting Draaiorgel-vrienden het internationale gezelschap naar verschillende plekken in het centrum om daar de kleine orgels afzonderlijk te laten optreden.
Het winkelende publiek werd zo door de  vrolijke klanken attent gemaakt op de 27-te Internationale Draaiorgel Manifestatie op Tweede Paasdag in het museum Aan de Rode Heklaan.
Dit festijn trekt deelnemers en bezoekers uit heel Nederland en ook van over de landsgrenzen; het is  een evenement waarvoor de liefhebbers graag naar Assen komen. Zo is heDraaiorgels in de stdt echtpaar  Schreuder uit Bielefeld in Duitsland met twee kleine orgels van de partij.
Beiden gekleed naar de aloude stijl van Charles Dickens trokken ze elk met een orgel op grote wie-len door de stad. Hij met een grijze hoge hoed en een lange zwarte jas en een grijze streepjesbroek, zij in een mooie ouderwetse jurk met omslagdoek en op haar hoofd een vrolijke grote hoed .
Na een tijdje afwisselend aan het wiel te heb-ben gedraaid pakte de heer Schreuder zijn trekharmonica en zongen beiden een bekend Duits volksliedjeMevrouw Schreuder vertelde dat het Nederlandse publiek zo gezellig rea-geert op de orgelmuziek. In haar eigen land is dat  anders .
Nederland kent een grotere draaiorgelcultuur dan onze oosterburen. Haar man is bouwer van kerkorgels, maar omdat er niet zoveel orgels meer worden besteld werkt hij daarnaast ook als leraar houtbewerking op een vakDraaiorgels in de stadschool. De orgels die ze hebben meegenomen zijn van het merk Laica en tussen de 20 en 25 jaar oud,
“Oudere exemplaren zijn niet meer te betalen”, ver-telde ze. “Dit is een van de leukste bijeenkomsten van orgelvrienden die wij kennen en we zijn heel blij dat we hiervoor zijn uitgenodigd”. 
Secretaris Broerders en tientallen andere vrijwilligers zijn de afgelopen tijd druk met de voorbereidingen geweest van het evenement. Bij het Draaiorgel Museum aan staat al een grote tent vertelde hij en ze zijn druk bezig de laatste voorbereidingen  te treffen die nodig zijn  om alles gladjes te laten verlopen. 


Bijdrage: Lammert Aling
E
venement: Internationale Draaiorgel manifestatie.
Datum: 17 april (Tweede Paasdag). Tijd: van 10:00 tot 17:30 uur.
Plaats: Museum Rode Heklaan
Toegangsprijs: 4 euro voor volwassenen; kinderen tussen zes en twaalf jaar betalen de helft. Kinderen onder de zes jaar: gratis

Laatste nieuws