zaterdag 17 maart

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Voorpagina 13 maart 2018

Zaken die ons raken

‘Door de bank genomen’.

ASSEN- In gewone mensentaal betekent deze uitdrukking zoiets als, ‘in het algemeen’. Een gewone uitdrukking. Maar in die betekenis bedoel ik het niet. Ik bedoel te zeggen dat we door banken in het algemeen worden ‘gepakt’. We hebben de banken met belastinggeld, toen ze, door eigen stommiteiten en hebzucht bijna failliet dreigden te gaan, weer van geld voorzien. Geld dat ze door hebzucht, grenzend aan gokken, hadden verspeeld.

Nu is de Ing-bank weer in het nieuws, door een ‘geringe’ salarisaanpassing van een topman. Die moet nu in plaats van 1,7 miljoen maar liefst iets meer dan 3 miljoen euro per jaar gaan verdienen. Als dat niet gebeurd, is er kans dat hij weggaat is het dreigement. Nu hebben de banken genoeg geld omhanden om het te kunnen betalen denk ik, maar ons gevoel voor rechtvaardiging komt in opstand. De rente op de paar spaarcenten die je hebt is belachelijk laag. ( ongeveer 0.05 % ).De overheid denkt nog steeds dat je toch wel 4% rente kunt krijgen. Ik begin me wel of te vragen of ze in de politiek nog wel kunnen rekenen, maar dat terzijde.

We begonnen te fantaseren. De gedachte om maar weer net als vroeger een Nationale Spaarbank in het leven te roepen leek ons wel wat. Een bank van ons allen (de staat) en beheerd namens ons allen. Een bank die op onze spaarcenten past en daar een redelijke rente voor uitbetaald. Een rente die ook als basis dient bij de belastingaangifte. Een bank die niet gebonden is aan het malle gedoe van de banken die we nu kennen. Een bank die niet geleid wordt door ‘grote graaiers’ . Kortom een bank die we vertrouwen.

O ja, als er vroeger een medewerker dreigde weg te gaan als er niet aan zijn/haar verlangens werd voldaan, was mijn reactie altijd: Wanneer ga je? Dan zal ik al vast een advertentie plaatsen voor een opvolger(ster). Dus beste mijnheer van de ING-bank : Wanneer gaat u? Kunnen ze alvast een nieuwe gaan zoeken. Vast genoeg animo.

We voelen door de banken ‘genomen’.

Jaap Bouma.

 

Laatste nieuws