dinsdag 24 oktober

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Eten & Drinken - Eten en Afslanken 15 april 2008
Eten & Afslanken

Gewichtsconsulente Karin Brandt van Beauty-Bodycare
Aan de hand van

Karin Brandt
naar een verant-
woord e
etpatroon


======================================================

Afslanken… een wedstrijd?

 

Tegenwoordig zijn er veel programma’s waarin gezond leven en afslanken centraal staan. Een voorbeeld van zo’n programma is “de Afvallers XXL”.
Met verbazing kijk ik iedere woensdag naar dit programma.

Een aantal zorgvuldig geselecteerde kandidaten wordt met hun familie onderworpen aan een streng regime. Het zijn altijd mensen met een flink overgewicht en met een heel fout eetpatroon… Aan bewegen hebben ze nooit gedaan.

Onder begeleiding van diverse coaches worden ze geacht hun totale leven drastisch om te gooien. Van patat en frikandellen naar een gezonde maaltijd, van op de bank zitten naar vijf keer per week naar de sportschool.

Op zich…niks mis mee… Maar toch vraag ik me een aantal zaken af:


 
Moet afvallen een wedstrijd zijn?

 

Is de reden om deel te nemen aan het programma de behoefte om slank te zijn of de winst die er te behalen valt bij het winnen van de finale?

Kan je van iemand verwachten zijn totale leven te veranderen in korte tijd?

De coaches eisen heel veel van de kandidaten. Een totaal andere eetpatroon, dit alleen is al een superprestatie voor diegenen die het volhouden! Maar tegelijkertijd moeten de kandidaten vijf keer per week naar de sportschool. Voor iemand die vijf dagen per week werkt een welhaast onmogelijke opgave. Persoonlijk zou ik het iets realistischer doseren.
Begin met de verandering van het eetpatroon en met één keer per week sportschool en zoveel mogelijk de auto laten staan bijvoorbeeld. De sportfreqentie kan langzaam opgeschroefd worden.

     Wat gebeurt er met de verliezers?

De kandidaten die niet of nauwelijks afvallen worden genadeloos aangepakt, publiekelijk aan de schandpaal genageld. Begrijpelijk dat de coaches resultaat willen zien. Het niet slagen van de kandidaten doet tenslotte ook afbreuk aan hun kundigheid.

Ik ben reuze benieuwd wat er met de verliezers gebeurt… Zullen zij na hun afgang op de tv nog de motivatie kunnen opbrengen om door te zetten of zakken ze langzaam af naar hun oude leefpatroon?

Ikzelf geef er de voorkeur aan om het afslanken zoveel mogelijk in te passen in het huidige leefpatroon van mijn klanten. Natuurlijk vereist dit aanpassing, moed en motivatie van de klant.
En om af te slanken zal er ook echt iets moeten veranderen aan de vastgeroeste gewoontes. Maar geeft de klant aan dat hij of zij tevreden is met langzaam maar gestaag, dan is dat prima! Makkelijker vol te houden!

 

Karin Brandt,
BGN gewichtsconsulente
=====================================================

     Spaghetti met courgette  en
      tapenade (4 personen
                           ·         300 g spaghetti

                                         ·         2 courgettes (ca. 500 g)

                                         ·         3 eetlepels olijfolie

                                         ·         1 cup Tapenade Mediterrane (125 g)

                                         ·         2 bakjes jumbogarnalen (a 100 g)

 BeBEREIDEN:

Spaghetti beetgaar koken volgens gebruiksaanwijzing. Courgettes wassen, schoonmaken, in plakken snijden en vervolgens in reepjes. In wok olie verhitten. Courgettereepjes ca. 4 minuten roerbakken. Tapenade en garnalen toevoegen, geheel nog ca. 2 minuten roerbakken. Op smaak brengen met zout en peper. Spaghetti en saus mengen en direct serveren

EET SMAKELIJK!

 

Karin Brandt,
gediplomeerd gewichtsconsulente (lid BGN)

Heeft u een vraag over afslanken?


Mail deze dan naar:

contact@beauty-bodycare.nl

 

Misschien wordt uw vraag geplaatst en beantwoord in deze rubriek!


Voor meer informatie:

www.beauty-bodycare.nl


 

 

 

Eten & Drinken - Eten en Afslanken 18 februari 2008
Eten & Afslanken

Gewichtsconsulente Karin Brandt van Beauty-Bodycare
Aan de hand van

Karin Brandt
naar een verant-
woord  e
etpatroon


======================================================

 

                        UIT ETEN!

Hoe de schade van een week lijnen te beperken?


Een etentje met familie of vrienden… meestal erg gezellig en leuk. Voor mensen die wat kilo’s kwijt willen raken toch een situatie die ze eigenlijk willen vermijden.

Bang dat het etentje het resultaat van een week lijnen teniet zal doen?

Het is inderdaad zo, dat er in de meeste restaurants nog steeds weinig tot geen ‘slanke’ gerechten op het menu staan.

Toch kan de schade beperkt worden als we een aantal dingen met onszelf afspreken!

 

  • Probeer van te voren de menukaart van het restaurant te achterhalen (bijv. via de website van het restaurant), zo kunt u van te voren al een keuze maken!
  • Kies voor magere vlees- of vissoorten, of gevogelte
  • Vraag of er rijst of gekookte aardappelen geserveerd kunnen worden ipv patat
  • Neem vooraf een groene salade of een heldere bouillon
  • Neem geen stokbrood met kruidenboter
  • Vermijd de vette (witte), maar kies voor de rode sauzen (ketchup, chilisaus enz)
  • Neem geen toetje maar thee of koffie, of eventueel als toetje een schaaltje vers fruit.
  • Eet langzaam en geniet van het eten
  • Neem geen alcohol of wissel alcohol af met een glas water of frisdrank light.

Ga NIET op de weegschaal staan de ochtend na het etentje! In de loop van de dag verdwijnt het pondje meer vanzelf… scheelt een hoop stress!

Geniet van het samenzijn en van het eten!


Gelukkig zijn steeds meer horeca-ondernemers actief bezig met gezond en slank koken!

Het voedingscentrum probeert de horeca-ondernemers bewust te maken van het belang van een goede voeding.
Dit doen ze o.m. door acties als 'het gezondste broodje'. Tijdens de horecava is het 'bietje lekker' uitgeroepen tot het gezondste broodje.

Hier is het recept:

 ‘Bietje lekker’

Winnaar gezondste broodje 2008 Horecava!

 

Recept voor  2 personen

Ingrediënten

2 uien
½ eetlepel olie
1 eetlepel azijn
1 theelepel suiker
peper, zout
1 kleine rauwe rode biet
2 meergranen pistolets
2 eetlepels Turkse of Griekse yoghurt
rucolasla
4 plakjes casselerrib
½ appel
½ sinaasappel
Broccocress of sterkers

Bereiden

  1. Maak de uien schoon en snijd ze in halve ringen.
  2. Fruit de uien in de olie glazig. Voeg de suiker toe en smoor de uien in 10 minuten gaar.
  3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn, peper en zout en laat hem afkoelen.
  4. Schil de biet en schaaf hem in hele dunne plakjes.
  5. Snijd de broodjes open.
  6. Bestrijk de onderste helften met de yoghurt en beleg ze met wat rucolasla, uiencompote, de casselerrib en de plakjes biet.
  7. Snijd de appel in dunne partjes en snijd de sinaasappel in partjes.

Garneer het broodje met de partjes fruit, de rest van de uiencompote en een plukje broccocress.
Met dank aan het voedingscentrum en Kleyweg’s stadskoffiehuis.
                     EET SMAKELIJK!

Karin Brandtgediplomeerd gewichtsconsulente (lid BGN)

Heeft u een vraag over afslanken?


Mail deze dan naar:

contact@beauty-bodycare.nl


Misschien wordt uw vraag geplaatst en beantwoord in deze rubriek
!

Voor meer informatie:

www.beauty-bodycare.nl

 

 

 

 

 

 

Eten & Drinken - Eten en Afslanken 20 januari 2008

  Eten & Afslanken

Gewichtsconsulente Karin Brandt van Beauty-Bodycare
Aan de hand van

Karin Brandt
naar een verant-
woord  e
etpatroon


====================================================
 
De Strijd tegen de Lekkere Trek  
Maak er een positief gevecht van


Vaak krijg ik van cliënten de volgende vraag:

Wat kan ik doen als ik overvallen word door lekkere trek??

Je hebt je de hele week keurig gehouden aan een verantwoord eetpatroon. Gemotiveerd en vol goede moed sla je gebakjes af op verjaardagen en tijdens de nieuwjaarsreceptie drink je keurig één glaasje wijn.

Maar dan …hard en meedogenloos slaat-ie toe, de Lekkere Trek. Alleen op de bank thuis, kids op bed … de hele dag liep al niet lekker, problemen op het werk, kind verkouden… Je voelt je zielig en hebt recht op iets lekkers! Eén chocolaatje moet kunnen, toch?

Ja één chocolaatje wel… Maar helaas, daar blijft het nooit bij. De doos moet leeg! Ach, het is nu toch al te laat, je gooit er nog een minizak chips tegenaan.
Bingo: in een half uur tijd aantal kcal voor die dag verdubbeld.
Je voelt je schuldig en verdrietig…

Ik geef cliënten vaak het advies het negatieve gevoel, dat meestal vooraf gaat aan de lekkere trek, om te zetten in iets positiefs. Dus niet zielig op de bank gaan hangen en wachten tot je voor de bijl gaat en naar het keukenkastje loopt! Maar…

Maak van een vervelende avond een heerlijke ‘tijd voor je zelf verwenavond!’

Neem een masker, lekker in laten trekken terwijl je ondertussen het bad laat vollopen.

Voeg je favoriete badolie toe, pak een goed boek en lees heerlijk een half uurtje in bad.

Daarna  afdrogen, badjas aan. Lekkere trek gegarandeerd voorbij!

Scheelt een hoop kcal, en het geeft veel positieve energie.

Als slagroom op het toetje kan je ook nog een gezonde snack nemen:

Bijvoorbeeld een schaal magere yoghurt met vers fruit, muesli erover … mmmm HEERLIJK!

Of… de onderstaande ‘tijd voor jezelf snack’ en daar heb ik dus een recept voor :

“Tijd voor jezelf  snack!”

 Appelpartjes in siroop met vanillekwark  (4 pers.)

                                                                  

 

100 kcal per portie!!



Ingredienten

·                                      450 g appels (Jonagold of Elstar)

·                                      1 dl appelsap

·                                      1 eetlepel suiker

·                                      200 g magere kwark

·                                      1 zakje vanillesuiker

·                                      kaneelpoeder

Bereiden

Appels schillen, klokhuizen verwijderen en appels in dunne partjes snijden. In een droge koekenpan met anti-aanbaklaag partjes op hoog vuur al omscheppend bruin bakken. Appelsap erbij schenken en bestrooien met suiker. Zachtjes verwarmen tot appelpartjes rondom bedekt zijn met dun laagje siroop. Kwark en vanillesuiker door elkaar mengen. Warme appeltjes op vier borden scheppen. Bestrooien met wat kaneelpoeder en kwark ernaast scheppen
                      EET SMAKELIJK!
Karin Brandt,

Heeft u een vraag over afslanken?

Mail deze dan naar:

contact@beauty-bodycare.nl

Misschien wordt uw vraag geplaatst en beantwoord in deze rubriek!

Voor meer informatie:

www.beauty-bodycare.nl

 

Eten & Drinken - Eten en Afslanken 8 januari 2008

Eten & Afslanken

Gewichtsconsulente Karin Brandt van Beauty-Bodycare
Aan de hand van

Karin Brandt
naar een verant-
woord  e
etpatroon


====================================================
 
  Nederland wil 318.470 kilo’s kwijt

Dit is de kop van een stukje in de Telegraaf van dinsdag.

Uit een enquete op msn.nl komt naar voren dat de helft van de ondervraagden niet tevreden is over zijn gewicht, 16,7% wil in 2008 tien kilo kwijt, 16,5% 5 kilo. Ruim 1/3 sport nooit en ook gezond eten schiet er nogal eens bij in!

We weten bijna allemaal hoe het moet, maar het uitvoeren is vaak een probleem.

Sportscholen zat in Assen! Dus daar kan het zeker niet aan liggen. Voor wie een sportschool niet zit zitten zijn er diverse andere mogelijkheden. Denk aan “nordic walking” of “power walking” in groepsverband. Iedere dag alleen een stuk wandelen of fietsen kan natuurlijk ook, alle beetjes helpen! Iedereen is inmiddels bekend met de norm: 30 minuten bewegen per dag. Wat veel mensen echter niet weten is dat 30 minuten per dag weliswaar een start is maar niet genoeg om gewichtsverlies te realiseren.

Wilt u daadwerkelijk gewicht verliezen beweeg dan minimaal een uur per dag.
Dit betekent niet dat er een uur hardgelopen moet worden.

Een uur bewegen per dag  kan er als volgt uitzien:

Kinderen naar school brengen: 10 minuten fietsen, boodschappen doen: 10 min. op de fiets, 15 min. wandelen: in de lunchpauze op het werk, na het eten: half uurtje stevig doorwandelen!

Kilo’s verliest u door bewegen EN aanpassen van het eetpatroon, het 1 gaat niet zonder het ander!

 Waarom afvallen?

Iedereen heeft zijn eigen motivatie, maar de redenen die ik dagelijks in de praktijk tegen kom zijn:

  1. minder opgeblazen gevoel
  2. lekkerder in het vel zitten
  3. goed voorbeeld voor de kinderen zijn
  4. gezond willen zijn en blijven
  5. er leuk uit zien voor mijn partner
  6. niet afhankelijk van de grote maten winkels willen zijn

    Gewichtsverlies levert u veel meer op dan alleen minder kilo’s!
    U bent minder moe, krijgt veel meer energie, meer zelfvertrouwen, gevoel van trots (dit heb ik toch maar mooi bereikt!), geen gewrichtsklachten meer, minder kortademig…
    Ik daag iedereen met overgewicht uit om er  NU iets aan te gaan doen!

    Ik ben erg benieuwd hoe u uw gewichtsverlies gaat realiseren en wat de resultaten zijn!
    Laat u het me weten? (contact@beauty-bodycare.nl)

U maakt kans op een leuke attentie!

********************************************************************************************************************

                                       SLANK RECEPT

Tonijn met doperwtjes, citroen en bieslook
voor 4 pers. 

 

Bevat per eenpersoonsportie: Energie 450 kCal - Eiwit 27 g - Vet 18  g – Koolhydraten 45 g





                                                                           
Ingrediënten
3 eetlepels (olijf)olie
1 zak aardappelpartjes 
(
425 g)
2 uien
2 teentjes knoflook
1 kleine citroen
1 pak doperwtjes (diepvries, extra fijn,
450 g)
2 theelepels suiker
1 flesje kookroom (light, 250 ml)
1 pakje tonijnsteak

Bereiden

In koekenpan 2 el olie verhitten, aardappelpartjes in 8 min. goudbruin bakken. Ondertussen uien en knoflook pellen en snipperen. Citroen onder kraan goed schoonboenen. Schil raspen en citroen uitpersen. Doperwtjes 5 minuten in ruim kokend water koken. In koekenpan rest olie verhitten en hierin ui 3 min. bakken. Geraspte citroenschil en knoflook toevoegen en 1 min. bakken. Citroensap, suiker toevoegen en even laten koken. Room, aardappelpartjes en tonijn toevoegen en 5 min zachtjes koken. Erwtjes toevoegen, op smaak brengen met zout en peper. Tonijn met doperwtjes over vier borden verdelen.

EET SMAKELIJK!


Karin Brandt,

Heeft u een vraag over afslanken?

Mail deze dan naar:

contact@beauty-bodycare.nl

Misschien wordt uw vraag geplaatst en beantwoord in deze rubriek!

Voor meer informatie:

www.beauty-bodycare.nl

Eten & Drinken - Eten en Afslanken 1 januari 2008
Eten & Afslanken

 

Gewichtsconsulente Karin Brandt van Beauty-Bodycare
Aan de hand van

Karin Brandt
naar een verant-
woord  e
etpatroon


==================================================

                            Goede Voornemens! 
Het oude jaar zit erop, het nieuwe jaar beginnen we vol goede moed en vol van de goede voornemens. In de top van de lijst met goede voornemens staan:

  1. stoppen met roken
  2. afvallen
  3. gezonder leven

Afvallen is dus blijkbaar een doel van heel veel mensen. Hoe kan het dan toch zijn dat 55% van de mannen en 50% van de vrouwen in Nederland overgewicht heeft?

(bron voedingscentrum). Blijkbaar zijn de goede voornemens van voorgaande jaren mislukt. Men begint gemotiveerd aan de poging, meestal gaat het in het begin ook erg goed maar langzamerhand raakt men minder gemotiveerd, en uiteindelijk mislukt het goede voornemen in veel gevallen. Dan is het weer wachten tot 1 januari en wordt de volgende poging gedaan.

 Hoe geeft u uw voornemen kans van slagen?

 

1.     Maak een motivatielijst en een valkuilenlijst (dit laat ik cliënten in   mijn praktijk altijd invullen, het geeft duidelijk aan: de doelen en de moeilijke momenten)

2.    Stel redelijke doelen. (denk niet: ik moet 30 kilo afvallen, maar denk ik wil om te beginnen 5 kilo afvallen)

3.     Maak een streefdatum wanneer het 1e doel bereikt moet zijn en leg dit vast in de agenda

4.     Beloon u zelf als u zich een week aan uw goede voornemen hebt gehouden.

5.     Maak uw goede voornemens concreet.
Schrijf op hoe u uw goede voornemen wilt uitvoeren.
Dus is afvallen uw goede voornemen schrijf dan op hoe u dit gaat doen. Dit kan bijv. zijn: een dieetboek kopen, zelf een slankweekmenu maken, begeleiding/coach zoeken bijv. een gewichtsconsulente of een diëtiste, lid worden van een sportschool.

6.     Kijk vooruit! Vooral tijdens moeilijke momenten is het goed om vooruit te kijken. Bedenk hoe uw leven eruit ziet over 10 jaar als u niks aan uw slechte gewoonte veranderd! Van maat 44 naar maat 50? Pijnlijke gewrichten? Kortademig?

7.     Visualiseer je doel! Hoe ziet je leven er over 1 jaar uit als je je doel bereikt hebt?

Probeer je in te denken hoe jij je dan voelt! Gezonder, slanker, blijer, meer zelfvertrouwen, meer kracht.

 

Is afslanken uw goede voornemen voor 2008?


Speciaal voor u heb ik 2 heerlijke recepten voor het avondeten uitgezocht!

Hiermee maakt u een PRIMA start!


1. Mexicaanse bonensoep

(2personen)
                                                                                        

 

Bevat per eenpersoonsportie: Energie 400 kCal - Eiwit 39 g - Vet 13g – Koolhydraten32 g




Ingrediënten
1 rode paprika
1 dunne prei
1 kleine courgette
1 ui
200 gram kipfilet
1 eetlepel olie
½ zakje kruidenmix voor Chili con carne
1 dl gezeefde tomaten
½ l bouillon
1 klein blik kidneybeans
1 klein blikje maïs

Bereiden

Maak de groente schoon.
Snijd de paprika in blokjes, de prei in ringen, de courgette in blokjes en de ui in snippers.
Snijd de kipfilet in blokjes.
Verwarm de olie en bak hierin de kip bruin.
Fruit de ui kort mee. Voeg de rest van de groente toe met de kruidenmix, de gezeefde tomaten en de bouillon en breng dit aan de kook.
Kook de soep 10 minuten.
Voeg de uitgelekte bonen en de maïs toe en kook de soep nog 5 minuten.
Maak de soep op smaak met peper en zout

2. Snijbonenstamppot met knapperige ham (2 pers.)                                                                                

 

Bevat per eenpersoonsportie: Energie 430 kCal – Eiwit31 g – Vet9g – Koolhydraten 56 g

 

 

 



 Ingrediënten  

600 gram aardappelen
zout, peper
400 gram snijbonen
100 gram gekookte ham
75 gram rauwe ham
±
2 dl halfvolle melk
hand (±
20 gram) rucola

Bereiden


Schil de aardappelen en kook ze in water met wat zout gaar.
Maak de snijbonen schoon en snijd ze in reepjes. Kook de snijbonen in ± 6 minuten gaar.
Snijd de gekookte ham in reepjes. Bak de rauwe ham in een droge koekenpan langzaam knapperig.
Stamp de aardappelen klein en maak er met de hete melk, peper en zout een puree van.
Schep de snijbonen, de gekookte ham en de rucola er door en warm het geheel goed door.
Garneer met de plakken rauwe ham.


Ik wens u een fantastisch 2008 waarin u al uw goede voornemens waar maakt!


Karin Brandt, gediplomeerd gewichtsconsulente (lid BGN)


Heeft u een vraag over afslanken?

Mail deze dan naar:

contact@beauty-bodycare.nl

Misschien wordt uw vraag geplaatst en beantwoord in deze rubriek!

Voor meer informatie:

www.beauty-bodycare.nl

 

Eten & Drinken - Eten en Afslanken 18 december 2007
Eten & Afslanken

 

Gewichtsconsulente Karin Brandt van Beauty-Bodycare
Aan de hand van

Karin Brandt
naar een verant-
woord  e
etpatroon


==================================================

                            Goede Voornemens! 
Het oude jaar zit erop, het nieuwe jaar beginnen we vol goede moed en vol van de goede voornemens. In de top van de lijst met goede voornemens staan:

  1. stoppen met roken
  2. afvallen
  3. gezonder leven

Afvallen is dus blijkbaar een doel van heel veel mensen. Hoe kan het dan toch zijn dat 55% van de mannen en 50% van de vrouwen in Nederland overgewicht heeft?

(bron voedingscentrum). Blijkbaar zijn de goede voornemens van voorgaande jaren mislukt. Men begint gemotiveerd aan de poging, meestal gaat het in het begin ook erg goed maar langzamerhand raakt men minder gemotiveerd, en uiteindelijk mislukt het goede voornemen in veel gevallen. Dan is het weer wachten tot 1 januari en wordt de volgende poging gedaan.

.

 Hoe geeft u uw voornemen kans van slagen?

 

1.       maak een motivatielijst en een valkuilenlijst (dit laat ik clienten in mijn praktijk altijd invullen, het geeft duidelijk aan: de doelen en de moeilijke momenten)

2.       stel redelijke doelen. (denk niet: ik moet 30 kilo afvallen, maar denk ik wil om te beginnen 5 kilo afvallen)

3.       maak een streefdatum wanneer het 1e doel bereikt moet zijn en leg dit vast in de agenda

4.       beloon u zelf als u zich een week aan uw goede voornemen hebt gehouden.

5.       maak uw goede voornemens concreet.
Schrijf op hoe u uw goede voornemen wilt uitvoeren.
Dus is afvallen uw goede voornemen schrijf dan op hoe u dit gaat doen. Dit kan bijv. zijn: een dieetboek kopen, zelf een slankweekmenu maken, begeleiding/coach zoeken bijv. een gewichtsconsulente of een dietiste, lid worden van een sportschool.

6.       Kijk vooruit! Vooral tijdens moeilijke momenten is het goed om vooruit te kijken. Bedenk hoe uw leven eruit ziet over 10 jaar als u niks aan uw slechte gewoonte veranderd! Van maat 44 naar maat 50? Pijnlijke gewrichten? Kortademig?

7.       Visualiseer je doel! Hoe ziet je leven er over 1 jaar uit als je je doel bereikt hebt?

Probeer je in te denken hoe jij je dan voelt! Gezonder, slanker, blijer, meer zelfvertrouwen, meer kracht.

 

Is afslanken uw goede voornemen voor 2008?


Speciaal voor u heb ik 2 heerlijke recepten voor het avondeten uitgezocht!

Hiermee maakt u een PRIMA start!


1. Mexicaanse bonensoep

(2personen)
                                                                                        

 

Bevat per eenpersoonsportie: Energie 400 kCal - Eiwit 39 g - Vet 13g – Koolhydraten32 g




Ingrediënten
1 rode paprika
1 dunne prei
1 kleine courgette
1 ui
200 gram kipfilet
1 eetlepel olie
½ zakje kruidenmix voor Chili con carne
1 dl gezeefde tomaten
½ l bouillon
1 klein blik kidneybeans
1 klein blikje maïs

Bereiden

Maak de groente schoon.
Snijd de paprika in blokjes, de prei in ringen, de courgette in blokjes en de ui in snippers.
Snijd de kipfilet in blokjes.
Verwarm de olie en bak hierin de kip bruin.
Fruit de ui kort mee. Voeg de rest van de groente toe met de kruidenmix, de gezeefde tomaten en de bouillon en breng dit aan de kook.
Kook de soep 10 minuten.
Voeg de uitgelekte bonen en de maïs toe en kook de soep nog 5 minuten.
Maak de soep op smaak met peper en zout

2. Snijbonenstamppot met knapperige ham (2 pers.)                                                                                

 

Bevat per eenpersoonsportie: Energie 430 kCal – Eiwit31 g – Vet9g – Koolhydraten 56 g

 

 

 



 Ingrediënten  

600 gram aardappelen
zout, peper
400 gram snijbonen
100 gram gekookte ham
75 gram rauwe ham
±
2 dl halfvolle melk
hand (±
20 gram) rucola

Bereiden


Schil de aardappelen en kook ze in water met wat zout gaar.
Maak de snijbonen schoon en snijd ze in reepjes. Kook de snijbonen in ± 6 minuten gaar.
Snijd de gekookte ham in reepjes. Bak de rauwe ham in een droge koekenpan langzaam knapperig.
Stamp de aardappelen klein en maak er met de hete melk, peper en zout een puree van.
 Schep de snijbonen, de gekookte ham en de rucola er door en warm het geheel goed door.
Garneer met de plakken rauwe ham.


Ik wens u een fantastisch 2008 waarin u al uw goede voornemens waar maakt!


Karin Brandt, gediplomeerd gewichtsconsulente (lid BGN)


Heeft u een vraag over afslanken?

Mail deze dan naar:

contact@beauty-bodycare.nl

Misschien wordt uw vraag geplaatst en beantwoord in deze rubriek!

Voor meer informatie:

www.beauty-bodycare.nl

 

 

 

 

 

 


Eten & Drinken - Eten en Afslanken 5 juli 2007
   Eten & Afslanken

 

Gewichtsconsulente Karin Brandt van Beauty-Bodycare
Aan de hand van

Karin Brandt
naar een verant-
woord  e
etpatroon

 

 


Meer problemen dan tot nu toe gedacht

Overgewicht wordt een
 ramp in Nederland!


Zo luidde de titel van een onlangs in NRC Handels-blad gepubliceerd artikel, waarin de kinderarts Anneke Bulk aangeeft dat ernstig overgewicht veel meer problemen gaat geven dan tot voor kort werd aangenomen.

Met 400.000 te dikke kinderen in 2007 en een toename van 6% per jaar wordt overgewicht een ramp in Nederland.

Niet alleen kan overgewicht leiden tot suikerziekte en hart- en vaatproblemen, maar ook tot gewrichtsproblemen, galstenen, aantasting van het gebit en slaapproblemen!

In mijn praktijk zie ik het ook ... te dikke kinderen. Jarenlang te veel snoep en frisdrank en te weinig beweging eist zijn tol! De kinderen van deze tijd zitten liever achter de pc met op het bureau een zak chips en een glas cola binnen handbereik. 
De beweging van de hand naar de mond is vaak de enige beweging die ze krijgen.

Tijd voor zowel ouders als scholen om in te grijpen! Weg met de snacks en snoep, en een beperkt aantal minuten achter de pc! Honger? Neem een boterham!  Snacken? Alleen in het weekend en dan nog met mate.

De boterhammen die de jeugd meeneemt naar school verdwijnen al rap in de prullenbak van de schoolkantine, alwaar ze het veld ruimen voor een vette hap.

De kilo’s vliegen eraan en het kind voelt zich ellendig. De gymles is een hel, daar staan ze … in gymkleding wordt iedere kilootje teveel genadeloos zichtbaar!

Laat onze kinderen zich weer gelukkig voelen! Laten we proberen ze bij te brengen dat gezond eten een vereiste is voor een gezond en gelukkiger leven!

Mijn advies : probeer gezond te eten en zoveel mogelijk te bewegen. Snoep of snacks geven slechts een kortstondig geluksmoment! De gevolgen van te veel snoep zijn echter langdurig!

Als we onderstaand schema aanhouden, aangevuld met drie verantwoorde tussendoortjes per dag dan moet het mogelijk zijn het tij te keren…


Karin Brandt,
 

Gewichtsconsulente

Voor meer informatie:

www.beauty-bodycare.nl


Basisvoeding: Gemiddeld aanbevolen porties voedingsmiddelen per dag

 

 

1 tot 4 jaar

 

4 tot 12 jaar

 

12 tot 20 jaar

 

Brood

 

1-3 sneetjes

(35-105 gram)

 

3-5 sneetjes (105-175 gram)

 

5-7 sneetjes

(175-245 gram)

 

Aardappelen (of rijst, pasta, peulvruchten)

 

75 gram

1,5 aardappel of opscheplepel rijst/pasta

/peulvruchten

 

100-150 gram

2-3 aardappelen of opscheplepels rijst/pasta

/peulvruchten

 

200-250 gram

4-5 aardappelen of opscheplepels

rijst/pasta

/peulvruchten

 

Groente

 

75 gram (1-2 groentelepels)

 

150 gram (3 groentelepels)

 

200 gram (4 groentelepels)

 

Fruit

 

1,5 vrucht

(150 gram)

 

2 vruchten

(200 gram)

 

2 vruchten

(200 gram)

 

Zuivel

300 ml melk(producten) en

10 gram kaas (½ plak)

 

300-450/600 ml melk(producten)

 en 10-20 gram kaas (½ - 1 plak)

 

500 ml melk(producten) en

20 gram kaas (1 plak)

 

Vlees(waren), vis, kip, ei of vleesvervangers

 

50 gram

 

50-100 gram

 

100-120 gram

 

Halvarine, margarine, bak- en braadproducten

 

15 gram

 

15-35 gram

 

20-30 gram

 

Dranken

 

0,8 liter

 

1-1,5 liter

 

1,5 liter

 

 

 

Eten & Drinken - Eten en Afslanken 21 mei 2007

 

 

    Eten & Afslanken

 

Gewichtsconsulente Karin Brandt van Beauty-BodycareAan de hand van
Karin Brandt
naar een verant-
woord  e
etpatroon

 

 

Goed nieuws uit de wereld
van de verzekeringen


Er is goed nieuws te vermelden uit de wereld van de verzekeringen.
De consulten bij een gediplomeerd gewichts-consulente worden sinds kort gedeeltelijk vergoed als men een aanvullende verzekering heeft bij de volgende ziektenkostenverzekeraars:

Zilveren Kruis, Achmea,  Groene Land Achmea, PWZ Achmea, Interpolis DVZ,  Ohra,  Delta Lloyd, Zorg en Zekerheid.

 

*****************************************************

 

Hoe eten we gezond?

 

  1. Eet gevarieerd
  2. Eet niet te veel
  3. Eet minder verzadigd vet
  4. Veel groente, fruit en brood
  5. Eet veilig

EET GEVARIEERD!

 

Variatie is belangrijk en wel om de volgende redenen:

 

  1. Geen enkel voedingsmiddel bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen!

Als we bijv. alleen fruit zouden eten, dan zouden we weliswaar voldoende vitamine C binnen krijgen maar een tekort oplopen aan vet, eiwit en kalk. Door een goede combinatie van voedingsmiddelen krijgen we alle voedingsstoffen dagelijks binnen en kan het lichaam goed blijven functioneren.

  1. Onze voeding bevat gifstoffen.

Deze kunnen van nature in de voedingsmiddelen voorkomen maar kunnen ook door bestrijdingsmiddelen bijv. in onze voeding terecht komen. Oxaalzuur is bijv. een schadelijke stof die van nature in voedingsmiddelen voorkomt (rabarber, spinazie en postelein). Het grote nadeel van oxaalzuur is dat het zich aan kalk bindt waardoor het niet meer door het lichaam kan worden gebruikt.

Zouden we iedere dag deze voedingsmiddelen eten dan zou ons lichaam gebrek aan kalk krijgen.

  1. Verder is variatie van belang uit het oogpunt van genot!

Geen enkel mens wil iedere dag hetzelfde eten.

 *******************************************************

VRAAG en ANTWOORD:

 

VRAAG:

Ik wil afvallen, aangezien vet de meeste kcal bevat kan ik dan niet gewoon het vet in mijn voeding weglaten? Geen boter op brood bijvoorbeeld.


ANTWOORD:
NEE, niet doen. Vet levert inderdaad veel kcal (9 kcal per gr.) maar is ook onmisbaar voor het goed functioneren van ons lichaam. Tevens bron van vitamines (A, D, E en K). Zouden we vet uit onze voeding weglaten, dan ontstaat er een tekort aan deze vitamines en kan het lichaam niet goed functioneren. Het % vet in de voeding moet ongeveer 30-35% zijn van de totale hoeveelheid energie (kcal) in de voeding.

Stel: uw voeding levert 2000 kcal, daarvan zou 30-35% uit vet moeten bestaan dus: zo’n 600 – 700 kcal.
Kies zoveel mogelijk voor ONVERZADIGDE vetten ipv verzadigde vetten!
Waarom ONVERZADIGD vet in plaats van  VERZADIGD vet?

H
et Voedingscentrum schrijft hierover:

 

“Beperk de hoeveelheid verzadigd vet en kies waar mogelijk voor onverzadigd vet. Verzadigd vet kan het cholesterolgehalte in het bloed laten stijgen en vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Ook transvet, verborgen in veel koek, gebak en snacks, heeft deze negatieve eigenschap. Onverzadigde vetten hebben juist de tegenovergestelde eigenschap: ze verlagen het cholesterolgehalte van het bloed.

Veel voedingsmiddelen bevatten vet zonder dat dit meteen zichtbaar is. In bijvoorbeeld vet vlees, vette vleeswaren, volle melk, volvette kaas, harde vetten, gebak, koekjes, chocolade, snacks, worst en zoutjes zitten veel verborgen verzadigde vetten. Kies magere varianten van melk(producten) en vlees(waren). Neem voor op brood halvarine en voor bakken, braden en frituren de zachte en vloeibare vetsoorten, zoals vloeibaar bak- en braadvet of olie. Deze bevatten minder verzadigd vet. Eet niet te veel vette tussendoortjes zoals chocolade, koek, gebak, snacks en zoutjes. Behalve veel verzadigd vet bevatten ze ook transvet”.

****************************************************************************************************************

Gezond kan ook lekker zijn!

Slankrecept

Asperges met kip (4 pers.)


Ingrediënten

 

 

Bereidingstijd in minuten: 30  

 

Bevat per eenpersoonsportie


energie 470 kCal - eiwit 28 g

vet 25 g - koolhydraten 33 g

 

 

2 bundels witte asperges (à 500 g, of uit pot)

2 schaaltjes aardappelgratin in mos-terdroomsaus (à 400 g)

1/2 kippenbouillontablet

3 bosuitjes

1 schaaltje kipfilethaasjes (ca. 400 g)

zout en peper

4 eetlepels olijfolie

1 eetlepel suiker

 

Materialen

wok

 

Bereiden

Asperges schoonmaken, houtachtige uiteinden (ca. 2 cm) eraf snijden. Asperges schuin in stukjes van 2 cm snijden. Gratin in magnetron bereiden volgens gebruiksaanwijzing. Bouillontablet in 1 dl kokend water oplossen. Bosuitjes schoonmaken en in stukjes snijden van 2 cm. Kiphaasjes bestrooien met zout en peper. In wok olie verhitten. Kip bruin en gaar bakken. Kip uit wok scheppen en warm houden. Asperges en bosui in rest van bakvet lichtbruin bakken. Suiker toevoegen en licht laten karameliseren. Afblussen met kippenbouillon. Onder voortdurend omscheppen ca. 3 minuten doorstoven. Kip toevoegen en even meeverwarmen. Asperge-kipmengsel serveren met aardappelgratin.

 

Karin Brandt,
gediplomeerd gwichtsconsulente (lid BGN)


Heeft u een vraag over afslanken?


Mail deze dan naar:

beauty-bodycare@quicknet.nl


Misschien wordt uw vraag geplaatst en beantwoord in deze rubriek
!


Voor meer informatie
:

www.beauty-bodycare.nl

Eten & Drinken - Eten en Afslanken 27 april 2007

    

   Eten & Afslanken

 

Gewichtsconsulente Karin Brandt van Beauty-BodycareAan de hand van
Karin Brandt
naar een verant-
woord  e
etpatroon

 

 

Vandaag de eerste aflevering van de aangekon-digde rubriek Eten en Afslanken, samengesteld door Karin Brandt. Wij heten haar van harte welkom in het AsserJournaal en spreken de hoop uit, dat onze lezers veel baat zullen vinden bij haar ongetwijfeld goede tips.              Redactie

Hoe eten we gezond?

 

Een gezonde voeding bestaat uit alle voedingstoffen in de juiste hoeveelheden die het lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. In mijn praktijk maak ik daarvoor gebruik van de Schijf van
VIJF.
De komende weken zal ik deze 5 regels verder uitdiepen.

                               

1. Eet gevarieerd
2. Eet niet teveel

3. Eet minder verzadigd vet

4. Veel groente, fruit en brood
5. Eet veilig

Het Bourgondische leven eist zijn tol!  

Vrijwel alle mensen die ik behandel geven aan te houden van het Bourgondische leven. Wijntje bij het eten, na de avondmaaltijd nogmaals een wijntje het liefst met stukjes kaas of nootjes erbij… Heerlijk… maar funest op de lange termijn! Het aantal kcal wat we daardoor extra binnen krijgen kan snel oplopen.


1 glas wijn: 80 kcal, 1 biertje: 85 kcal, een handje nootjes: 150 kcal,

Een zakje chips: 140 kcal

 

Allemaal extra kcal die het lichaam niet nodig heeft!

Meestal gaan we niet méér bewegen om deze extra kcal te verbranden, het gevolg is dat we langzaam maar zeker aankomen! En na een paar jaar zijn we, bijna ongemerkt, 10 kilo zwaarder!

Het Bourgondische leven is fantastisch, maar probeer maat te houden!

Alcohol en de lekkere hapjes met mate en alleen in het weekend bijvoorbeeld!

 

***********************************************************

VRAAG en ANTWOORD:

 

VRAAG:

Hoe weet ik of ik te zwaar ben?
ANTWOORD:
Een gezond gewicht is op verschillende manieren te berekenen.
Ik ga uit van de BMI: het gewicht gedeeld door lengte * 
Bijvoorbeeld: iemand is 1,75 lang en weegt 100 kilo

De BMI van deze persoon is: 1,75 x 1,75 = 3,06

100/3,06= 32,68 BMI

In de onderstaande tabel valt te zien of een persoon met een BMI van 32,68 te zwaar is of niet.

< 18,5

= ondergewicht

18,5 – 24,9

= normaal gewicht

25,0 – 29,9

= overgewicht

30,0 – 34,9

= obesitas

35,0 – 39,9

= adipositas

> 40

= extreme adipositas

 

 



 

 

 

In het voorbeeld heeft deze persoon dus obesitas!

Een gezond gewicht: gewicht waarbij er geen gezondheidsrisico’s optreden!

 

Gezond kan ook lekker zijn!


Kalkoen met kerrie, krieltjes en courgette (4 p)


Ingrediënten

1 schaal kalkoenfilet à la minute (ca. 350 g)

1/2 eetlepel kerriepoeder

Bevat per eenpersoons-portie
energie 385 kCal - eiwit 27 g vet 16 g - koolhydraten 34

Bereiding: 20 minuten

4 eetlepels olijfolie
1/2 citroen 1 duopak krieltjes(700 g) 1 ui, fijngesnipperd teentje knoflook, geperst
1 courgette

Bereiden

Kalkoenfilets halveren en met kerriepoeder, peper en zout op smaak brengen. In hapjespan kalkoenfilets in 2 el olie 3-5 min. bruinbakken. Citroen erboven uitknijpen. Kalkoenfilets uit pan nemen en warm houden. In hapjespan rest van olie verhitten en krieltjes met ui en knoflook afgedekt op matig vuur in 10 min. bijna gaar bakken. Regelmatig omscheppen. Courgette in de lengte halveren en in plakjes snijden. Courgette door aardappelmengsel scheppen en alles op hoog vuur nog 3-5 min. bakken. Op smaak brengen met zout en peper. Kalkoenfilets aan aardappelmengsel toevoegen en even meewarmen. Gerecht over vier borden verdelen.

 

Karin Brandt,
gewichtsconsulente

 

Heeft u een vraag over afslanken?


Mail deze dan naar:

beauty-bodycare@quicknet.nl


Misschien wordt uw vraag geplaatst en beantwoord in deze rubriek
!


Voor meer informatie
:

www.beauty-bodycare.nl

 

 




 

 

 

 

Eten & Drinken - Eten en Afslanken 23 april 2007
 Veertig pond te zwaar. Er moest iets gebeuren. En nu, ik voel me geweldig!

Eten en Afslanken. Het kan.
Ik heb het ondervonden!

Gewichtsconsulente Karin Brandt van Beauty-Bodycare    Door Karin Brandt


Drie jaar geleden was voor mij de maat vol! Het goede, Bourgondische leven had zijn tol geëist. Twintig kilo overgewicht, pijn in mijn gewrichten en vooral geen gevoel meer van eigenwaar-de.
Er moest iets gebeuren… Ik heb me aangemeld bij een goede sportschool en ben gezond maar met mate gaan eten.

Die twintig  kilo… die ben ik kwijt. Mijn gewrichten doen geen pijn meer en bovenal voel ik me geweldig!

Mensen vroegen mij: “Welk dieet heb je gevolgd?”  Het antwoord was simpel… GEEN dieet, geen afslankpoeders of pillen, gewoon gezond en verantwoord eten!. Ik merkte dat het mij enorm aansprak andere mensen te motiveren ook te gaan afslanken.
De stap naar een opleiding in die richting was snel genomen! En sinds vorig jaar ben ik dus gewichtsconsulente met een praktijk in Assen en enige tijd terug met  dagdelen in Groningen!

In mijn praktijk begeleid ik mensen met overgewicht die gemotiveerd zijn hun eet– en beweegpatroon te wijzigen. Intensieve motivatie en coaching en de één-op-één beleiding geven prima resultaten!

En nu krijg ik de gelegenheid om een groter publiek te bereiken en meer mensen te helpen zich weer goed te voelen! Ik hoop u met grote regelmaat door mijn ervaring met mijn adviezen te kunnen dienen. U zult in ‘Eten en Afslanken’ dus van mij horen.


Wat kunt u in deze rubriek verwachten?

 

  • Een wekelijks heerlijk slank recept (ja slank kan ook heel erg lekker zijn!)
  • Afslanktips
  • Thema’s (bijvoorbeeld voeding en bewegen, cholesterol, vetarme bereiding)
  • Het beantwoorden en behandelen van lezersvragen (vraag maar raak!)
  • Tips om aankomen tijdens vakanties, feestje en dergelijke  te voorkomen,
  • Verhalen uit de praktijk
  • … en nog veel meer!

    Karin Brandt,
    gewichtsconsulente

Heeft u een vraag over afslanken?


Mail deze dan naar:

beauty-bodycare@quicknet.nl


Misschien wordt u vraag geplaatst en beantwoord in deze rubriek
!


Voor meer informatie
:

www.beauty-bodycare.nl

Laatste nieuws