vrijdag 16 november

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Diversen 27 mei 2017

Zaken die ons raken

Zomaar.

ASSEN- Er zijn van die dingen die soms boven komen drijven in je herinnering. Zaken die daarna een plagend, bestaan vinden in je onderbewuste. En die altijd op onverwachte momenten tevoorschijn komen als duiveltjes uit een doosje. We waren met de caravan op een camping aan de Main in Duitsland aanbeland. Onverwacht troffen we daar kennissen uit Assen. Even koffie drinken bij ons in de caravan en even wat bijpraten. Zo gaat dat in dit soort gevallen.
Net toen ik even weg dwaalde door een voorbijkomend ’drijvend hotel’, waar mensen achter hun bordjes met eten zaten, hoorde ik nog: ‘Ja, godsdienst is de bron van alle ellende’.
Alle ellende komt altijd door die mensen’, zei de gast vol overtuiging. Een gesprek over dit soort onderwerpen is altijd ‘gevaarlijk’ is mij gebleken. Dus moet je extra voorzichtig zijn en je woorden zorgvuldig kiezen. Er is maar heel weinig nodig om tot ruzie en onoverbrugbare meningsverschillen te komen. Maar de opmerkingen waren zo uitdagend dat ik wel wat moest zeggen. Ik denk dat je wel een punt aanraakt waar het vaak misgaat, begon ik. Maar als je doorpraat komen er soms toch verrassende wendingen. Hoewel onze achtergronden totaal verschillend waren, kwamen we tot een gemeenschappelijke gedachtegang.
We vroegen ons af waarom dit soort dingen dan gebeuren. Wie meent er baat bij te hebben. Wie profiteert er van. We dachten dat niet de ideologie vaak bepalend was, maar de mensen die via die ideologie en hun interpretatie, gingen profiteren in macht en geld of zoiets. Dat blijft ook het verwarrende bij mij. Te weinig echte kennis van zaken en toch bezorgt. Niet willen meegaan in de emotionele hausse die nu plaats vindt. Wantrouwen naar de mensen met macht en geld? Wie het weet mag het zeggen.

Godsdienst is zo nu en dan een voertuig van de ‘macht’?

Jaap Bouma.

 

 

Laatste nieuws