zaterdag 22 september

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Diversen 9 mei 2017
Zaken die ons raken.
Horizon vervuiling?
 
ASSEN- We waren op een tochtje naar het Oldambt in de provincie Groningen. Een tochtje langs de bloeiende koolzaadvelden. We hebben ze gevonden. Niet moeilijk overigens. We kunnen het u van harte aanbevelen. Prachtig om te zien. En op zoveel plaatsen. Maar dat is niet alleen het onderwerp waarover we zaten te praten onderweg. Er is een onderwerp dat ons al wat langer bezig houdt.
Regelmatig lezen we in de krant (DvhN) dat er veel verzet is tegen windmolens.

Windmolens die een bijdrage moeten leveren aan de productie van elektriciteit. Die bijdrage is samen met het gebruik van zonnepanelen een onderdeel van, wat men ook wel de ‘energietransitie’ noemt. Op zich hebben de mensen die er opmerkingen over maken gelijk. Het is niet een fraaie invulling van de weidsheid en ruimte die wij hier in het Noorden nog hebben. Het is inderdaad een aantasting van het landschap. Daar mag je duidelijk over zijn. Wel dringt zich de vraag op hoe je dan die omschakeling naar duurzame energieopwekking wel moet uitvoeren. (Alle windmolens ver uit de kust in zee plaatsen?) Van ons krijgt u daar geen duidelijk antwoord op. Domweg omdat we dat niet kunnen. We beschikken niet over voldoende kennis en inzicht . Maar er is een ander fenomeen dat ons bezig hield toen we door het weidse en oogstrelend landschap reden.
Dat zijn de hoogspanningsmasten met dikke wat afhangende draden. Je komt ze in toch wel storende hoeveelheden tegen. Vooral in de buurt van de energiecentrales. Over die horizonvervuiling horen we heel weinig. Waarschijnlijk zijn we gewend geraakt aan die beelden.
Ze horen er in onze beleving er gewoon bij.

Zou het op de duur ook zo gaan met die windmolens? Ze worden gewoon een deel van het landschap . Ik weet niet of deze redenering opgaat of niet. Maar misschien is het toch iets waarover men nog eens moet nadenken. Wellicht kunnen die hoogspanningskabels dan ondergronds worden gelegd. Die masten verdwijnen en daarvoor in de plaats komen de molens.
Och, het is maar een gedachte.

Jaap Bouma.
 
 
Laatste nieuws