dinsdag 17 juli

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Diversen 15 maart 2017

Zaken die ons raken

De Turkse kwestie

ASSEN. De ontwikkelingen rond de verkiezing in Turkije blijven ook ons bezig houden. Een mening over wat er allemaal gebeurt heb ik wel, maar die is te onbelangrijk om daarover door te gaan. Wel zorgt het voor veel onrust en aandacht op de TV en in de kranten. In hoeverre de voorlichting  die wij krijgen juist of gekleurd is, wordt ons ook niet geheel duidelijk. We zaten er over te praten. Een onrustige wereld, waar de onrust lijk toe te nemen, vonden wij. Wel beangstigend.
We hebben de periode 1938 – 1945 bewust meegemaakt. We herinneren ons de sfeer van angstige spanning bij onze ouders.

Maar al pratend kwam er een oud ‘gezegde’ naar boven. Een tekst uit de bijbel. Daar staan ook hele goede dingen in.  Die tekst is ongeveer zo: Niemand kan twee heren dienen. Hij zal de ene liefhebben en de andere haten. Als je dat op de huidige situatie legt, kom je bij onze Turkse en andere mede Nederlanders misschien in het volgende spanningsveld. Ze zullen zich Nederlander voelen of juist niet.
Als ze zich meer ‘niet Nederlander’ voelen roept dat spanningen op vooral als het in de gebieden waar ze zich aan verwant voelen onrustig is. Die situatie lijkt nu aan de hand. Het juist in deze toestand belangrijk dat je de tijd even z’n gang laat gaan. Even wat laten afkoelen. Dat wil niet zeggen dat je alles maar op ‘z’n beloop moet laten, maar je moet proberen het niet te laten ontsporen.  Wel komt  bij ons de vraag  met nadruk naar boven in hoeverre het hebben van een dubbele nationaliteit een rol speelt. Zodra de situatie weer wat normalere proporties heeft aangenomen, moet daar toch nog eens goed over worden nagedacht.

Jaap Bouma.

 

Laatste nieuws