maandag 21 mei

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Nieuws 8 december 2016

 

 

Politie krijgt tien 'bodycams' als wapen tegen weekend uitgangstuig
                 
ASSEN - De gemeente gaat tien bodycams aanschaffen die door de politie kunnen worden gebruikt tijdens evenementen en horeca-nachten. Assen loopt samen met gemeenten als Amsterdam, Rotterdam en Alkmaar voorop met de inzet van deze nieuwe generatie bodycams.
Het voornaamste doel van bodycams is het tegengaan van geweld tegen agenten, dan wel het bevorderen van de Veilige Publieke Taak (VPT). Door gebruik van bodycams wordt correct gedrag tegenover politieambtenaren gestimuleerd. Daarnaast kunnen incidenten, die ondanks het gebruik van bodycams toch plaatsvinden, worden vastgelegd. Ook kunnen de vastgelegde incidenten waar nodig gebruikt worden voor opsporingsdoeleinden.

Tijdens een werkbezoek van de gemeente Assen en de politie aan Nottinghamshire Police eerder dit jaar bleek dat de politie in Engeland veel baat heeft bij het gebruik van deze draagbare camera's. Nottingham Trent University heeft de meerwaarde van bodycams geïnventariseerd.
Hieruit blijkt dat naast een de-escalerend effect, de bodycams zorgen voor transparantie in het handelen van zowel de politie als het (uitgaans)publiek. Aangezien in de afgelopen jaren een aantal ernstige incidenten heeft plaatsgevonden in het centrum van Assen, waarbij de politie het slachtoffer is geworden van geweld, heeft de gemeente samen met de politie besloten tot de invoering van de bodycams.
Omdat het meeste geweld plaatsvindt in het centrum zullen de bodycams primair in dit gebied worden ingezet. De camera’s kunnen ook buiten het centrum gebruikt worden bijvoorbeeld voor 112-meldingen, maar de politie zal monitoren waar en met welk doel de camera’s worden ingezet.
Er zijn nog meer maatregelen getroffen om de privacy van het puliek te waarborgen. Er wordt duidelijk zichtbaar gemaakt dat de agent een camera draagt en er word van tevoren aangekondigd dat hij/zij de camera gebruikt. 
De bodycams zullen na invoering drie jaar worden gebruikt. Na anderhalf jaar wordt het gebruik van de bodycams geëvalueerd.De politie zal een rapportage aanleveren waarin onder andere wordt vermeld of het uitgaansgeweld een daling laat zien ten opzichte van het gemiddelde berekend over 2013 tot 2016.

 

 

 

 

 
Laatste nieuws