dinsdag 25 februari

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Verhalen - Dagelijks Feuilleton 9 mei 2014
 

Vrouwen in het Verzet 
Grote daden, weinig genoemd
door Jan Hof

Een dagelijkse reeks verhalen over de belangrijke rol die vrouwen in het verzet hebben gespeeld. 
De bekendste vrouw is Hannie Schaft en met haar hebben duizenden vrouwen een belangrijke rol gespeeld, maar zij zijn op een enkele uitzondering na vrijwel anoniem gebleven.
Ons feuilleton volgt de geschiedenis van veertien vrouwen die zich onverschrokken tegen de bezetters opstelden. In het boek 'Vrouwen in het Verzet'  van Jan Hof wordt voor elk van hen een standbeeld opgericht dat hen ten zeerste toekomt.

 

Greta Levi-Mendels (1910-2002)   Assen

De eerste vrouwelijke Engelandvaarder


Voor Abraham Levi en zijn echtgenote Greta Cato Mendels was het eind 1941 allemaal heel duidelijk. Ze moesten het land uit, want er was geen voorspellende geest voor nodig om ervan ut te gaan dat de bezetter steeds verder zou gaan met zijn maatregelen tegen de joden. Maar hoe?

Ondanks alle beperkende maatregelen die er waren, slaagde de 31-jarige Bram Levi er toch in van tijd tot tijd door het land te trekken en relaties te bezoeken, die hij kende als vertegenwoordiger bij de manufacturen- en stoffengroothandel van zijn vader. Jozeph Benjamin Levi uit Assen. Dat was zijn geluk, want een van die relaties was als verzetsman de initiator van een plan met een vluchtgroep over de Noordzee in Engeland te komen. Deze relatie, de 24-jarige stoffenhandelaar Johannes Jannes uit Utecht – districtsleider van de OD – zorgde ervoor dat Bram en zijn vrouw deel konden uitmaken van die groep. En zo vertrokken zij in de namiddag van 19 november per trein van het station Assen naar Utrecht, het verzamelpunt voor een wat zou worden verschrikkelijke tocht over zee, die 68 uur duurde en wonderwel slaagde, maar die naar de omstandigheden gemeten eigenlijk volledig had moeten mislukken.

Voor Greta Mendels (geboren in Almelo op 3-0-12=-1919) begon het allemaal in het midden van de jaren dertig. Als verpleegster in Amsterdam werkzaam had ze via de Assenaar Marinus Godschalk diens vriend Bram Levi leren kennen. Een kennismaking die in 1937 leidde tot een huwelijk, dat Amsterdam werd voltrokken. Een bijzonderheid bij het opmaken van de trouwacte: bij de spelling van Brams achternaam was een fout gemaakt. Er werd een ‘e‘ weggelaten en sindsdien was het ‘Levi’ in plaats van ‘Levie’, zoals de familienaam luidde.

Dit huwelijks bracht Greta Mendels nog voor het uitbreken van de oorlog naar Assen. Voor Bram was het getrouwd zijn een reden zich te bezinnen op een nieuwe toekomst en hij bereidde zich daarop voor door zich als HBS’er op een studie accountancy te werpen. Daar kwam in november 1941 een eind aan toen hij van zijn zakenrelatie Jansen te horen kreeg dat hij zich in Utrecht moest melden.

Het paar vertrok zonder medeweten van de familie. Bram en Greta hadden niemand, inclusief de ouders,ook maar iets verteld over hun plannen weg te komen. Dat vonden veel te gevaarlijk.
Ze hadden ook geen bagage bij zich. Greta had alleen wat extra kleren aangetrokken, een paar jurken over elkaar heen, omdat het wel eens koud zou kunnen worden.

 

(wordt vervolgd)


Laatste nieuws