zondag 20 juni

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Verhalen - Dagelijks Feuilleton 20 september 2012

Vrouwen in het Verzet
Grote daden, weinig genoemd

Een dagelijkse reeks verhalen over de belangrijke rol die vrouwen in het verzet hebben gespeeld.  
De bekendste vrouw is Hannie Schaft en met haar hebben duizenden vrouwen een belangrijke rol gespeeld, maar zij zijn op een enkele uitzondering na vrijwel anoniem gebleven.
In ons feuilleton volgt de geschiedenis van veertien vrouwen die zich onverschrokken tegen de bezetters opstelden. Jan Hof heeft in zijn boek Vrouwen in het Verzet voor elk van hen een standbeeld opgericht dat hen ten zeerste toekomt.

Helena Kuipers-Rietberg (23)

Winterswijk, 26 mei 1893 - Ravensbrück, 27 december 1944)


Evert Boven is een LO’er van het eerste uur en betrokken geweest bij tal van acties. Hij mag gerust een ervaren verzetsman worden genoemd.  Toch blijkt ook nu weer dat een langdurige ervaring niet altijd een waarborg is voor verantwoord handelen. Hij is een opvallende verschijning door zijn lengte en de fiets waarop hij altijd rijdt is uit duizenden te herkennen door het vergrote frame.
Omdat hij bij zoveel zaken betrokken is geweest, is het eigenlijk verbazingwekkend dat hij nog nooit op signalement is gepakt.

Hij zal zijn jagers echter niet kunnen ontlopen. Op 14 augustus wordt hij in Heelsum gearresteerd als gevolg van het verraderswerk van een studente uit Soest, Miep Oranje (Edith). Zij werkte oorspronkelijk als koerierster, maar werd door de SD gepakt en in ruil voor haar vrijheid ging ze als informante werken. Zij slaagde erin secretaresse te worden van topman Hugo (Teus van Vliet) van de Zuid-Hollandse LO en zo op de hoogte te komen van talloze feiten en namen.

Kort voordat zij, toen haar rol bekend was, zou worden uitgeschakeld, heeft zij de SD zoveel informatie verschaft dat er vanaf augustus een regen van arrestaties viel.Daartoe behoorde ook die van de provinciaal leider van Gelderland, Nico. Hoewel vaak gewaarschuwd nooit belastende papieren bij zich te dragen, zondigde hij in ieder geval op die veertiende autustus toch teen het gebod van voorzichtigheid. Het gevolg was dat er nieuw aangemaakte persoonsbewijzen met de foto’s van Tante Riek en Oom Piet (maar met andere namen) tevoorschijn kwamen.
De SD had toen het felbegeerde spoor naar Tante Riek uit Winterswijk te pakken.

Als op 18 augustus het bericht doordringt dat Nico is gearresteerd, wordt in Bennekom beseft dat er gevaar op komst is. ‘We moeten hier zo gauw mogelijk weg’, is de reactie van Tante Riek op wie het bericht veel indruk maakt.

 

(wordt vervolgd)

 

 

Laatste nieuws